Laos

Sabaidee!

Antligen har jag hittat lite billigt Internet har i Laos sa nu kommer annu en uppdatering.

Koh Samui

Jag tog nattfarjan till Koh Samui vilket funkade helt okej trots att vi fick ligga pa tunna madrasser pa golvet. Jag stannade sen pa Koh Samui tre dagar. Sjalva konserten som holl pa i tva dagar var inte rikigt sa bra som jag hade hoppats pa men det var kul att se artisterna live. Var lite sjuk och trott samtidigt sa kande mig inte pa topp. Det kandes iaf nastan som att man var hemma eftersom det nastan bara var svenskar dar och Sibylla fanns pa plats.

 

Chaing Mai, Pai

Fran Ko Samui tog jag nattbussen till Bangkok dar jag sov en natt innan jag akte vidare till Chaing Mai med taget. Chaing Mai ligger i norra Thailand i bergen och det tog ungefar 12 timmar att aka dit. Tag var mycket mer bekvamt an buss och dessutom fick man mat sa ar glad att jag valde det lite dyrare alternativet. Traffade en kille fran London sa hade sallskap med honom i Chaing Mai en dag innan vi bestamde oss for att aka till Pai som ar en liten stad annu mer norrut. Vagen dit var verkligen kurvig och upp och ner for bergen. Jag fick sitta med huvudet ut genom fonstret och med spypase i andra handen.. hemskt. Pai visade sig vara en ganska mysig liten stad men annars inget speciellt. Det var valdigt torrt i norra Thailand sa jag var lite besviken pa naturen. Vi hyrde en skoter alla dagarna sa hann se bade vattenfall och Pai Canyon som var fint. Pai ligger valdigt nara The Golden Triangel och det markte man pa att dom helt oppet salde opium osv langs med vagarna.

 

LAOS, Luang Namth och Neung Khiew

Fran Pai tog jag en nattbuss till gransen mellan Thailand och Laos. Vi kom fram till gransen vid kl 2 pa natten och fick sen ett gratis hotellrum fram till kl 8 pa morgonen da gransen oppnade. Sjalva gransen bestod sen av floden. Det var lite haftigt att sta pa en sidan av floden och se Laos pa andra sidan. 3 minuter med bat var sen vad som kravdes for att byta land. Fran gransen tog jag sen en buss till Luang Namtha som ska vara huvudstaden av norra Laos. Vagen dit var otroligt skig och dammig eftersom dom holl pa att bygga om vagen. Luang Namtha var inte mycket till huvudstad heller. Bara en gata med nagra gasthus och nagra restauranger. Jag sov bara dar en natt innan jag akte till Neung Khiew tillsammans med ett gang israeler och en kanadensare.  Det blev annu en skakig bussresa men val framme var det vart det. I detta omradet var allting mycket gronar och Krabiklipporna i stor version var tillbaka. Neung Khiew var en valdig mysig liten stad fast ar glad att vi akte dit ett helt gang for annars hade det nog varit ganska ensamt. Forsta dagen tog vi det bara lungt och njot av stillheten. Andra dagen gav sig fem av oss ut pa en egenguidad trekk. Det var verkligen en underbar dag. Vi hade ingen aning om vart  vi skulle ga eller vad vi skulle fa se. Pa vagen kom vi forbi tva sma laobyar. I den forsta gick vi bara igenom och tittade lite pa nar de arbetade. I den andra byn blev vi inbjudna pa lunch och fick allihopa sitta i en ring runt ett litet bord. Dom kunde knappt nagon engelska alls men det var otroligt vad bra det gick att komunicera via bara enstaka ord och kroppsgester. Dom hade problem att uttala mitt namn sa jag doptes till Matilao vilket dom alskade att saga. Efter ett tag blev jag bara forkortad till Lao vilket var ganska roligt :P. Under tiden i byn hann vi tomma en hel flaska Lao Wiskey sa vi var alla ganska glada nar vi gick darifran:). Jag gillar verkligen laomanniskorna dom ar valdigt trevliga och pratar mycket. Det marks att dom vill ova sin engelska.

Abseiling

Dagen efter gav sig jag och en av de israeliska killarna ut pa abseiling. Var guide var fran england vilket kandes tryggt. Med oss hade vi aven tva killar fran Laos som sa smaningom ska ta over allt som har med klattring att gora. Abseiling ar nar man aker med linor ner fran ett berg och i varat fall fran 200 meters hojd. Fast forsta behovde vi ta oss upp for berget vilket innebar 140 meters bergsklattering uppdelat pa tre etapper. Det var verkligen rolig och utmanande klattring. Trots att jag visste att jag hade linor sa var det lite laskigt nar vi kom upp en bit och det borjade blasa mer, sen samtidigt sag man marken typ 100 meter nedanfor :). Val uppe efter ungefar fyra timmarsklattring var alla uppe och vi kunde ata lunch. Efter lunch fick vi instruktioner om hur abselingen skulle ga till. Forst av allt skulle vi klattra igen runt hornet pa berget och sen dar pa andra sidan ankras fast i berget hangandes fritt i luften. Det var ocksa lite laskigt eftersom det inte fanns nagonting alls att sta pa och man helt plotsligt skulle lita pa tva linor 200 meter over marken.. men det gick bra :). Sjalva abselingen i sig var inte speciellt laskig eftersom man sjalv kontrollerade sin fart med linorna osv, daremot hade man otroligt fin utsikt som man kunde njuta av.


Luang Prabang

Dagen efter tog vi en tidig skjuts till Luang Prabang. Det vi akte med var som en stor Tuk-Tuk, typ flakbil med tak over. Det kallas nagot pa S men vet inte hur jag ska stava det. I alla fall var det en svinkall resa. Jag hade tur som fick sitta inne i bilen de forst 1,5 timmarna men sen overlat jag mitt sate till en laokvinna som fros valdigt mycket. Vadret har i Laos hade varit ganska kallt nagra dagar, kanske runt 15 - 18 C bara och blasigt. Sa att sitta utomhus pa flaket till en bil i 1,5 timme var inget kul. Val framme i Luang Prabang hittade vi ett helt underbar Guest House, nybyggt och dessutom valdigt billigt. Forsta dagen gjorde vi(fyra israeler + jag) inget speciellt. Gick bara ner en svang pa nattmarknaden och njot av lite civilisation igen :).
Igar korde jag en tempeldag vilket var trevligt. Vadret var fint sa jag fick samma varkanslor har som man brukar fa i Sverige :). Ett av templen ligger hogt over staden sa dar uppifran hade man fin vy. Pratade aven med en munk dar uppe som ocksa han var valdigt trevlig.

Tat Kuang Si

Idag har jag och tva av de israeliska tjejerna varit vid Tat Kuang Si som ar en park med vattenfall ca 40 min fran har. Det blev en otroligt harlig och avslappnad dag. Vattenfallen var fina och det var helt underbart att simma i de manga poolerna med iskallt sotvatten.

Bilder kommer nar jag har battre Internet!

 

Nu ska jag ge mig ut pa nattmarknaden igen for lite shopping innan vi hela ganget pa kanske 10 pers ska traffas och ata. Naama en av tjejerna fyller ar imorgon sa tror vi smygfirar henne lite :)

Har aven en trakighet att komma med for min del.. Min plan var att aka hem till Sverige i borjan pa april, men fick veta for nagra dagar sen att det inte finns nagra biljetter hem for mig att boka om till forran i mitten pa maj. Maj ar alldeles for sent for mig eftersom jag missar bade hogskoleprovet och provet i danmark om jag skulle stanna tills dess. Vi forsokte verkligen losa det pa alla mojliga satt men det gar inte sa pa onsdag aker jag hem till Sverige igen. Alltsa bara fyra dagar kvar pa denna underbara resan for mig :'(

 

 



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0