Hvar och Dubrovnik

Till ön Hvar från Split tog vi en katamarn på morgonen tillsammans med två av våra australieniska rumskompisar. Det tog ca en timme att komma dit och väl framme hittade vi snabbt hostlet vi hade bokat. Det var ett hostel med 8 bäddar rum, en känd havsmats restaurang på nedervåningen och precis vid havspromenaden. Vi hade sen tre fanstastisk härliga dagar på Hvar där vi mest solade och badade hela dagarna på klipporna och hängde med rumskompisarna(som de var en jäkla ruljans på) i den fullproppade baren nedanför hostlet på kvällarna. Josse hade dock lite otur redan första gången vi skulle bada och sparkade till en sjöborre.. Efter lite googlande hittade vi att man skulle ta bort så mycket som möjligt av taggarna och sen låta det vara då kroppen skulle bryta ner mineralerna så småningom. Hon var sen lite öm i foten några dagar, men klarade sig utan någon infektion. Jag lyckades under samma bad dessutom bli bränd av en bränmanet så ett tag där var det lite gnälligt för oss båda :P
I söndags hittade vi en sportbar som visade OS handbollsfinalen. Vi var kanske 10 svenskar mot 30 fransmän i baren, så synd att vi inte vann :(
Hvar var hur som helst en himla mysig och trevlig ö, och min Kroatien favorit hitintills.
-
-
Tisdag morgon tog vi färjan från Hvar till Dubrovnik som tog 8.5 h som vi mest spenderade sovande/solandes på däck. Väl framme ringde vi till hostlet som vi hade bokat och blev upphämtade av dem. Hostlet visade sig ligga i toppen av byn(Dubrovnik har klippor/berg som går väldigt brant uppåt), så dom senaste dagarna har ägnats åt att springa upp och ner för trappor. Jag gjorde en uppskattning ikväll på trappsteg genom att räkna stegen i den sista trappan som var 90 st. Vilket på alla 3 trapporna ner till huvudgatan ger ca 250 st steg, på huvudgatan är de sen en väldigt lång backe ner till Old Town eller ännu fler trappor om man vill till havet. I över 30 C är trappor inget kul.. och vi har dessutom gått fram och tillbaka två ggr om dagen, först havet, sen stan.
Hur som helst är Dubrovnik en fin gamal stad som visst blev väldigt bombad under 1990-talet. Jag tycker det känns konstigt att det för bara 15-20 år sen var stort krig här och att man behandlade serberna i landet så dåligt. Häromdagen var det nationell helgdag här där man firade Maries avsomnande eller något sånt, så vi fick se en mässa utanför katedralen i gamla stan också.
-
Här står jag framför King's Landing och the Mud gate, från tv serierna Game of thrones ;)
-
Igår flög Josse hem härifrån Dubrovnik och på kvällen kom Elina hit. Idag har vi hängt på stranden och nu på kvällen varit inne i Old Town. Imorgon förmiddag lämnar vi Kroatien och tar bussen till Kotor i Montrenegro. Ev ska vi ut och dyka där om vi hittar något bra. Annars är målet att vara där två dagar eller så innan vi åker till huvudstaden Podgoricia och därifrån börjar tågluffandet. Tror att våra tågpass är giltiga från och med tisdag.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0