Skelett och dissektion

Nu har det gått tre dagar på denna veckan, känns som massor med mera! Jäkla vad mycket vi hunnit med redan, tempot är högt..
I måndags insåg vi att det var dags att lära sig alla kroppens delar på 5 språk. Latin, engelska, danska, svenska och grekiska.
I tisdags kikade vi på skelett och scapula(latin)= skulderbladet, som typ består av 15 olika namn. Jag menar ett skulderblad, 15 namn!? Dessutom ska vi lära oss beskriva saker på latin. Tex om något ligger på utsidan ovanför skuldran ska vi säga det med latinska ord. Kan återkomma med ett exempel, men det är inte lätt!
Idag har vi gått vidare till humerus, radius och ulna=överarm och underarm på förmiddagen.I eftermiddags var det förläsning om muskler följt av en dissektion av hästens och grisens ben. Det var imponerande och se alla muskler och senor faktiskt som låg lindade runt varandra. Sen hade de en häst som blivit avlivad på förmiddagen så vi fick skära upp hela den också och studera den. Det var häftigt. Pga gaser hade alla organen blivit gigantiska så såg ut och kändes väldigt märkligt.
-
Nu ska jag sova. Imorgon är det histologi föreläsning och sen ska jag och Martina på Harry Potter premiär på Palads på kvällen :).
På fredag är det Olympiaden på A-vej(studentpuben) som går ut på att den årgång som köper mest dricka vinner olympiaden. Vi tänkte inte gå in på det alltför seriöst för klockan 21 är det Håkan Hellström konsert på Vega. Vet inte riktigt vad Vega är för ställe men det verkar vara välkänt. Biljetter har vi iaf köpt och jag tror det kommer bli super kul :D

Första tentorna avklarade!

Nu sitter jag på tåget till Köpenhamn. Det har varit så himla mycket de senaste månaderna att det inte riktigt blivit någon uppdatering av bloggen. I Danmark är skolåret uppdelat i 4 Block och vi har nu avslutat Block 1 och haft en veckas lov. Kurserna vi läste i Block 1 är kemi, biokemi, zoologi och etik. Alla de kurserna hade vi tenta på före lovet, så denna veckan har jag verkligen kunnat vara ledig och inte plugga något. Imorgon drar Block 2 igång med anatomi, histologi och cellbiologi. Vet inte riktigt om det är fler kurser. Har inte kollat så mycket på det men hördes det ryktas om att böckerna, ca 10 st, skulle kosta något på 5000 DK alltså 7000 kronor :O. Jag har nöjt mig med att köpa en anatomibok för 2200 kr än så länge. Får se mer vad de säger imorgon vilka böcker som verkar viktigast. Wikipedia är min nya bästis nämligen, helt fantastiskt vad mycket man kan lära sig där ;)
-
Annars har de först 2.5 månaderna i Köpenhamn varit mycket bra. Det tog 4 veckor på luftmadrass innan jag fick min säng, vilket var hemskt. Som tur var kompenserade dom med en kudde och ett täcket också och nu i efterhand är sängen minsan värd att vänta på! Så skön! Det märks att man måste komma på någon bra studieteknik som fungerar för just en själv. För det är omöjligt att hinna läsa allt man får i uppgift att läsa. På något sätt måste man se vad som är viktigast och plocka ut det. Man får också en helt annan syn på skolan nu. Gymnasiet är absolut ingenting mot det här. Nu tycker man det är helt okej att läsa och plugga typ 12 timmar/ dag och att inte ha någon fritid. Fast på helgerna har vi unnat oss ledigt iaf :P. Nu till nästa block kommer man hänga med mycket bättre från start iaf. Känner inte att jag har några problem att förstå längre, utan nu måste jag bara bli lika bra på att snakka dansk som att förstå. Men det kommer det med!
RSS 2.0